INFORMA'T

Què és un documental?
El documental és un cinema educatiu, que ha passat per moltes trobades positives en la història del cinema. No és un cinema de segona, ja que des del seu inici el documental ha estat present amb autoritat i eficàcia. A més a més, els seus tècnics, a causa de la dificultat de les filmacions, la precarietat dels mitjans i les adverses condicions de rodatge amb què es troben sovint, han hagut de fer créixer la imaginació per tal de transmetre els seus missatges, aportant al cinema molts dels invents i recursos amb què actualment compta.

Quina és la funció del documental?
La seva funció és aportar dades explicatives sobre un tema polèmic, oferint documentació de totes les opinions contraposades del context i de les persones implicades.
Les dades aportades pel documental es recullen en el mateix lloc dels fets i s'il·lustren amb les opinions dels protagonistes i d'experts. Aquests aspectes fan que aquest gènere radiofònic, tingui característiques que
atreguin l'audiència, perquè porta la paraula dels protagonistes directes i de persones que coneixen del tema és qüestió.

Quin ha de ser el paper del periodista?
El periodista ha d'actuar com a guia, ha de saber de què parla.

Les fases d'un documental
Fase 1: Elecció de tema
Proposar al diferents grups l'elaboració d'un llistat amb 3 temes possibles. Realitzar una posada en comú i després cada equip selecciona el més adequat segons les seves possibilitats i interessos. En cas de fer-ho sol, com jo, fas una pluja d'idees.

Fase 2: Planificació 
Anàlisi dels elements que seran necessaris. Sobre la base del tema seleccionat, analitzar de quina manera pots obtenir dades per al treball.
Tipus de recursos per recollir dades: fotos, revistes, diaris, internet, etc.
Elaborar una llista d'activitats per organitzar els diferents moments del treball: entrevistes a veïns, fer fotografies, entrevista a un especialista, recol·lecció de material gràfic (diaris, etc).

Fase 3: Buscar a testimonis
Es realitza una primera aproximació a la recerca de persones que aportin dades interessants al tema seleccionat. Es diu lloc i hora per a l'entrevista del nostre treball. Aquí els entrevistats poden ser els actors involucrats amb el tema: un nen, el magatzemer, un veïna, la perruquera, etc. Es pot aprofitar aquesta fase per realitzar tot el recull de dades que creus que són importants.

Fase 4: Guió
Després que tinguem tot el material que creiem necessari podem començar a fer el guió indicant a cada material recollit, un grau d'importància en l'ordre del documental.
Pots començar el documental amb una introducció del tema a càrrec d'un locutor en comptes de començar per l'entrevista a l'especialista.
Pots començar amb una entrevista a una veïna del barri que ens expliqui la seva posició sobre el tema i després col·locar la veu del locutor que afegeix informació al testimoni de la vencina, etc. O pots començar amb una cançó concorde al tema, o no.

Fase 5: Selecció de cançons i efectes de so: Guió final 
En aquesta fase s'ha d'escollir els sons i les cançons que il·lustrarà el nostre documental.

Fase 6: Edició
Quan ja tinguis els elements necessaris, ja podràs editar el documental.
Finalitzada l'edició és convenient que el material resultant sigui analitzat posteriorment pel grup. En el cas de fer-ho sol, podries ensenyar-li a ajudes externes, sempre l'opinió d'un altre company ajuda a millorar el treball.

Fase 7: Final
En aquesta fase podem presentar el nostre treball als demés. No costa res ser creatius i provar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada