INFORMA'T II

Què és l'skate?
L'skate és un esport que consisteix en desplaçar-se sobre una taula amb rodes i poder fer diversos trucs, que la majoria d'ells s'eleva la taula del terra i es fan figures i piruetes a l'aire. Es practica amb un monopatí o skate: taula de fusta plana i doblegada pels extrems, té dos eixos i quatre rodes.
Està relacionat amb el surf, la cultura de carrer i amb l'art urbà.
Aquest esport es va desenvolupar a principis del 1948. Va ser un substitut de la taula de surf però en terra. Es podria dir que és una variació del surf, que ha desenvolupat una gran atracció i interès per a molts, i sol ser un reclam publicitari per als joves.

Parts d'un skate

-Taula: pot estar feta de diferents formes i mides, però la més comuna és la de fusta de roure.
La part de darrere de la taula es diu "tail", i la part de davant "nose". Les taules tenen diferents mesures la qual pots escollir segons la teva alçada i número de peu. L'skate tradicional estil street, opta per taules menors a 84 cm de longitud. L'amplada és entre 19-21 cm. Les taules més amples (més de 20 cm) aporten més estabilitat, balanç i control a rampes com les halfs i bowls.

-Lija: va enganxada sobre de la taula per poder raspar, generalment són negres però hi ha de diferents colors. Proporciona l'adherència necessària per realitzar els trucs. Amb adherència, em refereixo a la atracció entre el calçat i la taula, per poder controlar l'skate.


-Eixos: són els que sostenen les rodes, poden ser de diferents mides i materials, però els més comuns són de titani. Serveixen per realitzar els girs, ja que tenen un parell de gomes flexibles que permeten efectuar-los. Dins, porten el cargol principal, que és com un espàrrec de ferro de 12.5 mm, on se situen les dues gomes, i passa per un forat que hi ha a l'eix per poder apretar-lo amb les rosques.


-Base: és la part que uneix els eixos amb la taula, generalment són de titani i del mateix color que els eixos.

-Elevadors: estan col·locats entre la base i la taula perquè pugui botar més i no es gasti tant la taula ni els eixos.

-Cargols: sostenen els eixos, poden ser de diferents materials. Es necessiten 4 cargols per a cada eix amb les seves respectives rosques per mantenir els eixos i la taula units, 2 rosques a cada eix perquè no surtin les rodes de lloc.

-Rodaments o coixinets: van entre les rodes i els eixos i serveixen perquè puguin girar les rodes, poden ser de diferents colors.

-Rodes: n'hi van quatre i estan col·locades als extrems dels eixos, i estan fetes d'un material anomenat uretà. La velocitat del skate dependrà, en part, de les rodes: quan més petites siguin, més ràpid anirà l'skate.
Rodes de 52 mm a 55 mm: s'usen per anar pel carrer o per skateparks, i per a skaters petits.
Rodes de 56 mm a 60 mm: s'usen per fer skate al carrer, skateparks, bowls, rampes verticals, i per skaters de major grandària.

Goofy o Regular?
A l'skate hi ha dues posicions bàsiques per patinar:
-Goofy: consisteix en patinar amb el peu dret davant i el peu esquerre darrere, en el tail.

-Regular: consisteix en patinar amb el peu esquerre davant i el dret al tail.

Després hi ha tres posicions més:
-Switch: consisteix en col·locar-te en el sentit contrari al que domines. Exemple: si ets regular el teu switch serà goofy. Els trucs fets de switch són el doble de complicats que fer-los en la teva posició normal.

-Fakie: consisteix en anar marxa enrere amb la taula col·locan-te a la part de davant, al nose.

-Mongo: consisteix en donar l'impuls amb el peu de davant i deixar el de radera al tail.

Llocs on patinar
Es sol patinar en una superfície plana, ja sigui al carrer o a skateparks. Tu esculls si et va més "l'street" o les rampes.



























Trucs
Es divideixen en les següents categories:

-Trucs bàsics:
1.Ollie: És el truc bàsic de l'skate, quan surt es poden treure els altres trucs. Aquest truc consisteix a saltar amb l'skate. Passos; Poses el peu del darrere al tail i el peu davanter al mig de la taula a la distància d'un peu dels cargols. S'ha de trepitjar el tail, i quan aquest toqui el terra s'ha de saltar tirant el cos endavant i amb el peu davanter s'ha de llençar cap endavant perquè la taula s'estabilitzi i es pugui caure dret.

2.Nollie: El nollie és un truc molt similar al ollie però més complicat, es tracta d'elevar la taula trepitjant el nose amb el peu de davant. Per exemple: si ets regular, poses el teu peu esquerre en el nose i el dret el fas servir per raspar.

3.Kickflip o Flip: Consisteix en fer una volta a la taula quan estàs a l'aire. Passos; Posar el peu del darrere en el tail i el davanter com el ollie, però més baix i mig en diagonal cap endavant. Després es trepitja el tail com a l'ollie i, s'ha de donar un cop de peu mig en diagonal cap enrere perquè giri la taula.

4.Pop shove it: Aquest truc gira la taula uns 180 º sota els teus peus. Passos; El peu de darrere com sempre en el tail i el de davant als cargols (però que no estigui ben amunt, sinó el més baix possible). El moviment que s'ha de fer és trepitjar el tail i amb el peu de davant s'ha de donar una puntada cap endavant perquè faci el gir complet.

5.Frontside o Ollie 180: Aquest truc consisteix en fer una volta enrere. Passos; Posar els peus com en la posició del Pop shove it, però el peu davanter, en comptes de que estigui a sota, ha d'estar mig sortit per dalt de la taula. El moviment que s'ha de fer és Ollie i girar el cos cap enrere intentant que la taula t'acompanyi.

6.Heelflip: Aquest truc consisteix gairebé en el mateix que el kiclflip, però la diferència és que en aquest truc la taula gira per al costat contrari, és a dir per endavant. Passos; Posar els peus com l'Ollie però el peu davanter ha d'anar arran dels cargols i una mica sortit de la taula cap amunt. El que s'ha de fer és, quan saltes, s'ha de tirar una puntada en diagonal cap endavant perquè la taula giri pel costat indicat.



-Trucs de Grab: Són els trucs que es realitzen a l'aire els quals agafem la taula amb la mà. Depenent on sigui l'agafada i la postura, aquests trucs tenen diferents noms, com ara Indy, Melon, Nosegrab, etc. Generalment són realitzats en rampa ja que s'agafa més altura per poder realitzar-lo.




-Trucs de Lip: Són els que es realitzen als copings, que són les vores metàl·liques de les Halfpipes. En aquests trucs s'intenta mantenir l'equilibri sobre el coping el màxim de temps possible, en una determinada postura. Són com ara el Rock 'n' Roll, Boneless, Handplant...


-Trucs de Flip: Aquests trucs són els més vistos de l'skate avui en dia. Els trucs de flip són els quals la taula gira sota els nostres peus. Són complicats de fer, i juntament amb els grinds són la base del skate s
treet. Segons el tipus de volta que dongui, s'anomena de diferents formes: Kickflip, Heelflip, Pop Shove-it, Varial Flip, 360 Flip, Impossible, etc.


-Trucs de Slide o Grind: S'anomena slide o grind als trucs on es passa sobre una vora (sigui una barana, una vora metàl·lica, etc) com ara el Boardslide, Lipslide, Noseslide, Tailslide, Feeblegrind... Els trucs realitzats amb els eixos reben diversos noms: 50-50 (a causa que es recolzen els dos eixos), 5-0 (es recolza l'eix posterior). Segons la diagonal en la qual es realitza el grind, rep altres noms com Crooked, Feeble o Smith.






-Trucs de Manual: Són aquells trucs que es realitzen a 2 rodes i fins i tot una. Com ara Manual, Nose manual, Casper manual...







-Trucs de Flatland: Els trucs de Flatland són aquells que es fan sobre una superfície llisa i no necessiten gaire espai, com ara el Pogo, el Railstand o els No complys.








-Trucs de Old School: Els trucs Old School són aquells que es feien abans amb els skates antics tot i que encara hi ha gent que en practica, com ara el Boneless, Railstand, Casper, Anti-casper, Handstand, etc.
Són pràcticament trucs en els quals participen les mans en ell, perquè al skate antic no es tenia constància d'utilitzar sols els peus.







Skaters professionals

Un gran exemple de skater professional, que molts haureu escoltat, és en Tony Hawk. És un skater criat a San Diego, Califòrnia que va convertir-se en professional amb tan sols 14 anys. I avui en dia, amb 45 anys, continua patinant per tot arreu. Va ser el primer que va aterrar 720º (dues voltes completes) al 1985 i, al 1999 va realitzar un 900º (dues voltes i mitja). 



Personalment, no tinc cap pro skater preferit, simplement perquè no puc escollir entre els que més m'agraden perquè tots tenen una tècnica i estil diferents. D'entre ells, Andrew Reynolds, Brandon Westgate, Jamie Tancowny, Torey Pudwill, Ryan Sheckler, Chris Haslam, P-Rod... Però la pro skater dona preferida, és la Leticia Bufoni, sens dubte.

Skaters amateurs (Joes)
Abans, si guanyaves diners per ensenyar o per patinar, eres pro. Si no era així, eres amateur. Però avui en dia, els amateurs poden rebre diners per ensenyar o competir en certes circumstàncies. Els pros, òbviament, poden competir. I fins i tot, poden competir pros i amateus, com a la batalla de The Berrics que estan fent aquest any. (BATB7)
En la nova terminologia, un skater és pro quan ha honrat a totes les regles de la USFSA (United States Figure Skating) i ISU (International Skate Union) -dues companyies nacionals per a l'esport del patinatge artístic- i, té dret a participar en les activitats de la USFSA. Això inclou competir en competicions sancionades de la USFSA, sessions d'exàmens i el dret a ocupar càrrecs d'oficina o designats dins la USFSA. I un amateur, és un skater que ha perdut l'elegibilitat mitjançant la realització d'una acció no permesa per les regles. A més a més, un amateur no pot participar en la majoria de competicions de USFSA o les Olimpiades. Però, els amateurs poden participar en competicions professionals i en algunes sancionades de l'ISU o USFSA, dissenyades especialment per  a professionals o mixtes, professionals i amateurs.

Un bon exemple d'un Joe (skater amateur) és en Cristian Vannella. És un jove de Sitges de 25 anys que porta 13 anys patinant. Els seus inicis del skate varen ser: comprar un skate de segona mà a un col·lega i, al sempre passar per una plaça a prop de la platja on veia a gent patinar, es va interessar. Avui en dia, ha participat a milions de competicions, ha tingut i té sponsors i fins i tot, ha competit a la batalla The Berrics d'aquest any contra un skater professional!
Però el meu Joe preferit del moment és Christopher Chann, un jove de 21 anys que va guanyar a professionals a BATB7. Aquí hos deixo un vídeo de "Un dia a la vida de Chris Chann":  Chris Chann


Skaters de la zona


Un gran skater de la zona és l'Eloy Mondéjar Cárdenas. És un jove de Canovelles de 22 anys que porta 7 anys i mig patinant. Es va decantar per l'skate quan va veure al seu cosí amb un skate, li va cridar l'atenció i al provar-ho, es va enamorar completament i es va comprar una taula. Ha participat en algunes competicions per aquí Catalunya però, afirma que no és lo seu, que prefereix patinar a la seva bola. Sense cap sponsor, l'Eloy tira endavant amb el skate i patina a la seva bola per disfrutar plenament de la vida.
  

Vestimenta
Per patinar sols s'ha d'anar amb roba còmode i bambes esportives. Fora els tacons i la roba estreta!
La roba que els nois solen portar per patinar (no tots però la majoria) és roba bastant gran, perquè així l'aire et recorra per tot el cos m'entres patines, i et sents més fresc i energètic. 
Les noies igual, però també escullen anar amb samarretes esportives per noies, per així anar més femenina. 


Competicions
Les competicions d'skate es fan arreu del món. L'skate és un dels esports extrems més coneguts al món. Les competicions d'skate recorren el món sencer. Cada ciutat, cada poblat, cada barri organitza les seves pròpies competicions locals. Però n'hi ha una que destaca al món sencer i atrau els millors competidors: els X Games. 
Els X Games són una mena d'olimpíades enfocades als esports extrems. Aquests es celebren cada any en dues versions: X Games d'Estiu i X Games d'Hivern. 
Els participants de les diferents modalitats competeixen per obtenir medalles de bronze, plata i or, premis i diners.


Revistes

Thrasher Magazine, Transworld Magazine, Skateborder Magazine... Totes aquestes, i més, revistes estrangeres tracten sobre el skateboard. Fan entrevistes a skaters professionals, nova roba, taules, parlen sobre algun vídeo, etc.
Podeu estar tranquils els que no sapigueu gaire anglès perquè, a Espanya també hi ha revistes de skateboard. Dogway Magazine, Uno Skate Magazine, Go Skateboarding...






Pel·lícules
Al món hi ha milers de pel·lícules de comèdia, drama, acció, romàntiques... però també de skate!
Street Dreams, Grind, Thrashin'... Una molt famosa és Lords of Dogtown (any: 2005). Està dirigida per Catherine Hardwick i escrita per Stacy Peralta (un dels nois que formaven part dels Z-Boys). Relata la història real dels Z-Boys, un grup de patinadors que va ser molt influent en el món de l'skateboard pel seu estil innovador en la dècada dels 70. La pel·lícula va ser premiada amb el premi al millor documental al Festival de Cine AFI. Està dedicada a la memòria de Mitch Hedberg, un còmic estatunidenc que hi tenia un petit paper reservat i va morir poc temps abans de l'estrena d'aquesta.
Tracta d'un grup de joves que, per culpa del rebuig dels surfistes adults de la platja de Dogtown a Venice, California, començen a utilitzar uns patins nous que els proporciona Skip, l'amo d'una botiga de surf, que coneix els nois des de fa temps. Aquest, en veure que saben patinar amb el nou material crea un equip de skateboard amb el grup de nois. Els que destaquen més són en Tony Alva, l'Stacey Peralta i en Jay Adams, que acaben transformant-se en un fenomen internacional i sent cobejats per tots els patrocinadors de les millors marques de skateboard. És per això que l'amistat d'aquest grup de joves es va degradant i cada cop tenen més rivalitat entre ells a les competicions i campionats. Al cap de força temps de no mantenir contacte, es retroben quant s'assabenten que en Sid, un dels membres de l'equip, té càncer.
Aquí hos deixo l'enllaç del tràiler: Lords of Dogtown


Notícies
Per part dels mitjans d'informació, el skate no és gaire mencionat, a no ser que 
busquis tu la informació o notícies. Però pel poc que surt als mitjans, sempre són imatges que fan transmetre que és un esport de risc i, fins i tot a vegades, bèstia.
He trobat una pàgina d'un diari, "El País", on hi ha una secció per skate i m'ha semblat interessant, ja que molt pocs diaris parlen dels esports que no sigui ni futbol ni bàsquet. 

El País Skate



Dia internacional del skate
El 21 de juny es celebra el Dia Mundial del Skate. Va ser assignat per l'Associació Internacional de Skateboard (IASC) amb l'objectiu d'estimular els skaters o patinadors de tot el món a compartir l'afició d'aquest esport.
El skateboarding és una de les activitats esportives més practicades arreu del món. Segons l'American Sports Data, el nombre de patinadors al món supera els 40 milions, i la xifra continua creixent.

En aquesta data, es realitzen esdeveniments de skate on van patinadors amateurs i professionals per gaudir del seu esport preferit.

Marques famoses d'skate
Converse
Emerica
Girl
Etnies
Habitat
Krooked
Circa
Nike SB
Enjoi
Fallen
És
DGK
Cliché
Almost
DC
Osiris
Adidas
ZooYork
Spitfire
Vans
Independent
Toy Machine
Creature
Flip
Santa Cruz
Element
Plan B


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada